tirsdag 24. februar 2009

Rally-lydighet

For litt siden ble ferdig med den siste kvelden av 5 på rally-lydighets kurset. Målet med kurset var å vise hva dette er og å lære alle skiltene i alt 30 skilt (skiltene i nybegynner klassen). I løpet av kurset fikk vi prøvd alle skiltene. Alt fra vanlig lydighet slik som stopp- sitte, ligge, eller stå i utgangstilling, vanlig og spring marsj. I nybegynner klassen er det mest øvelser som ligner på lydighet, mens videre i de høyere klassene kommer det inn elementer fra agility, slik som hinder, tunnel og slalåm.

Fra første økt på dette kurset koste Kita seg. Noe som ble en utfordring var at alle hundene var inne når vi trente. Bra trening til Kita og av og til brydde hun seg ikke om de andre, men noe bjeffing ble det. Siden det er lov til å belønne med stemmen hele tiden er det enklere å motivere henne til å fullføre alle øvelsene også det at det er lov til å belønne med godbit ved enkelte skilt. Det vi sliter litt med er utgangstillingen. Ofte blir sitten ganske skeiv. Så dette var noe vi øvde på en del i begynnelsen. Men mange av øvelsene tok hun ganske kjapt. Det at hunden skal bli i dekk eller sitt, mens fører går rundt. og alle snurrene. 90, 180, 270 eller 360 grader. Kita har tydligvis god bakpartskontroll så dette gikk bedre enn forventet. I begynnelsen øvde vi med et eller to skilt, så ble det bygd på flere etter hverandre. Ble mer og mer spennende så da vi kom til 15 skilt tok det litt lengre tid for å huske banen selv om skiltene kommer ganske logisk etter hverandre. Men det var lett å overse noe som sto på skiltene med mer informasjon.

På siste kursdag ble det satt opp en bane på 20 skilt. Først var det briefing. Alle fikk prøve banen en gang før det ble ført feil og det gikk på tid. Første gangen gikk det ganske bra. Slet litt med skeive sitter, men bedre enn før. Kita var skikkelig hyper, med stor fart gjennom banen, særlig gjennom spiralen. (tre kjegler på rekke, først går rundt alle tre så rundt to og så rundt en). Tok noen av øvelsene flere ganger slik at de satt litt bedre. Andre gangen gikk det bedre. Litt slurv på sittene, men hun satte seg selv uten at jeg så sitt (altså sitt når jeg stopper). Det gikk veldig fort også nå. Fikk litt problemer der hun først skal sitte og deretter rett opp i stå. Måtte lene meg en del forover og lokke henne opp med hånda. Men til slutt gikk det. Resten gikk supert. Vi kom gjennom med klart beste tid men fikk 3 dobbelkommandoer, men med 193 poeng hadde vi fått gull viss dette hadde vært konkurranse.

Dette er noe vi kommer til å fortsette med og prøver å øve en del på øvelsene. Håper å kanskje stille i en konkurranse i år, kanskje i Drammen i april.

Ingen kommentarer: